2010 m. rugpjūčio 9 d., pirmadienis

Martynas Liuteris ir antisemitizmas

M. Liuteris - protestantiškosios reformacijos pradininkas, vienuolis augustinas, teologas, siekęs bažnyčios reformų išvengiant skilimo. Liuterio mokymas tapo protestantizmo judėjimu – liuteronizmu. Tačiau ar daug kas žino, jog šis žmogus buvo ir tikrų tikriausias antisemitas ir kad jo mintys prisidėjo prie antisemitizmo plitimo Vokietijoje, pasibaigusio holokaustu?

Martinas Liuteris 1543 m. parašytame traktate “Apie žydus ir jų melagystes” rašė, jog reikia “padegti jų sinagogas ir mokyklas, o visa, kas nedega, užberti žemėmis, idant joks žmogus nė jų akmens ar peleno neberegėtų”, “griauti ir naikinti jų namus <…>, kad jiems reikėtų glaustis pašiūrėse nelyg čigonams, ir jie galop suprastų nesą mūsų žemėje ponai, kaip kad giriasi”, “uždrausti jiems keliauti ir prekiauti ir nusavinti jų turtą tuo pagrindu, jog “visa, ką jie turi, jie išplėšė ir pavogė iš mūsų lupikaudami”.

Žemiau pateikiama kiek apkarpyta citata iš to paties traktato “Apie žydus ir jų melagystes” XI dalies:
Dėl žydų ir jų melo, ką mes darysime krikščionys su ta prakeikta atstumtųjų žydų rase?
Pirmiausia jų sinagogos ar bažnyčios turi būti sudegintos. Paskui jų namai, kaip ir visa kita, turi būti sugriauti ir sunaikinti.
Antra, jie turi būti suvesti į vieną vietą, kaip ir čigonai (aut. past. sekanti tauta po žydų, Hitlerio naikintinų tautų sąraše taip pat buvo čigonai).
Trečia, iš jų turi būti atimtos visos maldaknygės ir Talmudai, kuriuose be galo daug stabmeldystės, melo ir šventvagiško burnojimo.
Ketvirta, jų rabinams reikia prigrasinti mirtimi daugiau nebemokytojauti ir pamokslauti.

Penkta, žydams turi būti visiškai uždrausti leidimai ir privilegijos keliauti.

Šešta, jiems turi būti uždrausta užsiiminėti paskolomis. Visi jų gryni pinigai, auksinės ir sidabrinės brangenybės turi būti iš jų atimtos ir padėtos nuošaliai į saugią vietą.

Septinta, jauniems ir stipriems žydams bei žydėms turi būti duotas spragilas, kirvis, kauptukas, verpstė ir tegu jie užsidirba sau duoną prakaitu, kaip ir priklauso Adomo vaikams.

Taigi, brangieji kunigaikščiai ir didikai, kurie turite žydų savo žemėse, jeigu šis mano patarimas jūsų netenkina, suraskite geresni būdą, kaip jums ir mums išsilaisvinti nuo šios nepakenčiamos ir šėtoniškos naštos - žydų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą